Евелин Банев - Брендо е в ареста от няколко дни с обвинение за участие в организирана престъпна група, извършвала финансови операции и имотни сделки с пари, придобити по престъпен начин. Тоест обвинението е за пране на 20 милиона евро в България, Швейцария, Австрия и Германия. Сред обвиняемите е и Десислава Дишлиева, свързана с убития преди две години Константин Дишлиев.

Убитата днес 50-годишна жена е майка на Константин Дишлиев и свидетелка по делото за пране на пари срещу Брендо.
Запрянова е разстреляна в дома си с шест куршума в главата.

Убитата е имала две фирми със сина си, а отделно от това участва в още три с не големи дялове.
Анонимни полицейски източници сочат Брендо за организатор на прането на пари и печалбата от трафика на кокаин от Латинска Америка за Европа.
Десислава Дишлиева и покойният Константин са част от веригата чрез финансова къща "Прайвът Файненс Юнион”, която днес е “Алтърнатив файненс опортюнитис” /АФО/.

Разследващи смятат, че убийството на Дишлиев е предупреждение срещу Брендо заради провалена пратка от 819 кг. кокаин през 2005 година.
Освен обикновени изпълнители, българите имат и сериозна позиция в организирането на трафика на кокаин за Европа, каза за bTV в края на миналата година началникът на отдела за борба с наркотиците в ГДБОП.

Две години преди да бъде разстрелян Константин Дишлиев прави официална промоция на финансовата си структура в медиите. Тогава "Прайвът Файнънс Юнион", която сега е АФО, е създадена за финансиране на сделки с имоти. Самият Дишлиев заявява, че компанията предлага облекчени процедури за кредити, като не е необходимо доказване на личните доходи. Предполага се, че парите от кокаина са влизали в България през австрийска фирма, която се води собственик на българското дружество АФО с управител Десислава Дишлиева.

***
Като безпрецедентен случай определи убийството на Йорданка Запрянова софийският главен прокурор Николай Кокинов. По думите му, от много години не е имало показен разстрел на основен свидетел по важно дело, какъвто е случая със Запрянова. Тя е трябвало да даде показанията си пред съдия по делото срещу Евелин Банев.

Основната версия за убийството, според прокуратурата, е свързана със свидетелските показания на жертвата. Запрянова е била разпитвана два пъти по делото срещу Брендо и не поискала охрана.

Кокинов отбеляза, че жената е водила и имуществени съдебни спорове с други близки след убийството на сина си, но не е изключено и изтичане на информация от разследването за предстоящите разпити пред съдия.