Съд в САЩ отхвърли сделка между прокуратурата и българския олимпийски гимнастик Мариан Пенев, който през декември миналата година се призна за виновен в изнасилване. През декември 2005 г. той беше арестуван по обвинения за секс с 13-годишна негова ученичка.

През декември 40-годишният Мариан Пенев изненадващо се обяви за виновен, че е правил секс с 13-годишно момиче от неговата спортна школа. Това в щата Ню Йорк се счита за изнасилване втора степен. Според сделката, предложена от прокуратурата Пенев се признава виновен по всички - щатски и федерални обвинения и получава комбинирана присъда от 10 години във федерален затвор.

Когато сделката беше обявена семейството на жертвата се съгласи с предложената присъда.По-късно обаче съдията е получил писма от семейството на момичето, както и от нейния психотерапевт, в които те настояват за по-сурова присъда. На следващото заседание на съда Пенев ще трябва или да се откаже от признанието си, че е виновен и да поиска процес със съдебни заседатели или да остави съдията да реши какво наказание да му наложи. Пенев може да получи до 30 години затвор.