По предварителни данни, се очаква в пространството между сградите на Парламента и Министерския съвет да се съберат около 5 000 души, съобщи за bTV председателят на Транспортната федерация на КТ "Подкрепа" Розен Зарков.

Митингът се организира съвместно с “Градски транспорт” в София, Варна, Бургас, Летище София и Авиокомпания "България Ер". Ще бъде подкрепен и от Миньорската федерация, Националната федерация "Техническа индустрия, наука, информатика", националните синдикати на административните служители и на работниците в "Охрана и сигурност", както и от енергетици, химици и учители.

Протестиращите настояват за промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане в частта му за социалните плащания. От тази година парите вече се акумулират и включват в работните заплати, вследствие на което данъчната основа се повишава и работникът губи голяма част от социалните придобивки чрез ДОД и осигуровките, аргументират се организаторите.

Второто основно искане е да отпадане Наредбата за регулиране на средствата за работна заплата в предприятията, в които има над 50% държавно и общинско участие, тъй като това пречи на нормалното договаряне на възнагражденията.

Междувременно стачката на шофьорите от “Градски транспорт-Варна” се отменя, заради започнали преговори с Министерство на транспорта. Шофьорите от Варна подкрепят националния протест, организиран от синдикатите. В техните искания влизат и отпадането на данъка върху социалните придобивки, промени в наредбата за болничните и увеличение на работните заплати.

Ниското месечно възнаграждение е причина за две седмици 15 работници да напуснат общинската фирма. Според синдикалистите, проблемът със заплатите във Варна идва и от цената на автобусния билет, която не отговаря на реалните разходи за превоз на пътници.