На вчерашното заседание на СОС беше взето решение директорът на Топлофикация да бъде отстранен. Срещу Михов, обаче не гласуваха съветниците от БСП и НДСВ, които през януари го и издигнаха.

Пред БНР Румен Овчаров, който като министър на енергетиката представлява основен акционер в дружеството от страна на държавата, каза че има три варианта. Да подкрепи решението на столичните съветници, да им се възпротиви или да поиска прегласуване.

В ефира на bTV беше поискано и мнението на столичния кмет Бойко Борисов като друг основен акционер в дружеството от името на общината: “Нека да прегласуват, но да носят политическата отговорност за решението си и да му дадат на Михов кредит на доверие, защото иначе събираемостта ще падне и софиянци ще подарят милиони на някого".

Самият Михов заяви, че има нужда от време да помисли преди да реши дали да се върне на горещия стол в столичното парно: “Ако поемат ясен политически ангажимент, но искам да не бъде на ярка политическа основа, искам да бъде едно осъзнато политическо решение, с което да има доста поддръжка в този ОС."

“Ново прегласуване на решението на съветниците отново зависи от тях, защото само с техните подписи може да бъде свикано заседание на съвета”, допълни кметът Бойко Борисов.

***
Асоциацията на фирмите за дялово разпределение отхвърли критиките на министър Румен Овчаров, че самоволно са определяли процентите за сградна инсталация. Според фирмите именно те, а не гражданите трябва да определят този процент, тъй като разполагат с повече данни за потреблението на топлоенергия дадена сграда.

***
Срещу бившия директор на "Топлофикация София" Валентин Димитров е повдигнато ново обвинение, съобщи БТА като се позовава на източници от разследването. Според обвинението, Димитров не е декларирал сумите, които са постъпвали по сметките му в чужбина. Обвинението му е било повдигнато вчера, като за това престъпление Наказателният кодекс предвижда до 6 години лишаване от свобода, глоба в размер на двойната стойност на недекларираната сума и задължително нейното отнемане в полза на държавата.