Не е тайна, че можете да си купите фалшиви чанти "Прада", "Гучи" или “Фенди” на много по-ниска цена от реалната. А какъв е случаят с качествените италиански вина, бутилка от които струва стотици, дори хиляди долари? Във винарната "Бионди-Санти", където е произведено първото "Брунело" преди повече от век, отлежалите вина се държат здраво заключени. Майсторът-винар твърди, че рискът от фалшифициране идва само от шепата клиенти, които могат да си позволят неговите продукти. "Вредата е двойна - както за производителя, така и за целия бранш", обяснява Санти.
Представете си клиентите в страната и в чужбина да решат, че в този регион вече не се произвеждат качествени вина." Бионди Санти и другите крупни винопроизводители в Тоскана защитават своите марки, като щамповат логото или инициалите си върху бутилката. Сертификати като този са допълнително доказателство за автентичност. Някои стигат и още по-далеч, като поставят върху шишето хологромен знак, подобен на този върху паспортите и банкнотите. Така дават възможност на клиентите да проверят оригиналността на стоката по всяко време.
