Руската милиция задържа няколко десетки души при антиправителствени протести в Москва и Санкт Петербург.  Около 600 души скандираха "Свобода, свобода" при температури под нулата в Москва, където над десет активисти бяха завлечени в чакащи милиционерски бусове.

Митингът на Триумфалния площад бе организиран от руската опозиция, която демонстрира традиционно в защита на свободата на събиране през последния ден от всеки месец, който има 31 дни. Московските власти дадоха разрешение за събиране на до 1000 души, но милицията традиционно задържа демонстранти по обвинения, че са нарушили обществения ред.

Редът бе пазен от близо 2 хиляди служители на силите за сигурност. Руската опозиция по традиция организира демонстрациите си в защита на свободата на събиране на 31-о число, тъй като тя е гарантирана именно от член 31 от конституцията. В Санкт Петербург милицията задържа около 60 души на митинг в центъра на града, на който демонстранти скандираха искания за свобода на словото и събиранията и край на цензурата.