Огромен десетметров кръст се издигаше над градския площад пред катедралата във Ерфурт, за да напомня за 16-те жертви на безмисленото убийство миналия петък. Фотография с големи размери на сградата на гимназията и свитък с имената на жертвите бяха тъжният декор, пред който политици и граждани вземаха думата, за да изразят преобладаващото тези дни чувство на потрес и недоумение у повечето германци.
Германия е в траур, светът е в шок, заяви министър-председателят на Тюрингия Бернхард Фогел. Нямаме думи. Такова престъпление не бе смятано за възможно в Германия, каза в словото си федералният президент Йоханес Рау. Той
призова за съпротива срещу огрубяването на обществото и не само срещу превъзнасянето на насилието във филмите и компютърните игри.
Всеки трябва да започне тази борба от себе си, като проявява по-голяма ангажираност към ближния и не го оставя да стигне до безизходица, каза Рау.

Убиецът е бил изключен от училище и е стрелял, за да отмъсти. Според приятелите му той е бил вманиачен почитател на агресивни компютърни игри.