Американският президент Джордж Буш обеща да работи с Конгреса на САЩ за привеждане на американската система за субсидии върху експорта в съответствие с изисквания на СТО. Испанският премиер Хосе Мария Аснар, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, изтъкна волята на двете страни да уредят търговските си разногласия.
Разногласия между ЕС и САЩ пораждат не само американските субсидии върху експорта, но и наложените от Вашингтон мита върху вноса на стомана.

Участниците в срещата се споразумяха да преговарят също за сключване на договор за екстрадиция и взаимна правна помощ, за да подобрят възможностите си да изправят пред съда предполагаеми терористи и други престъпници, съобщи в декларация Белият дом. Взето е и решение през юни да започнат нови консултации върху неразпространението на оръжията за масово унищожение, се посочва в декларацията. Тя бе публикувана след близо четиричасовите разговори на американския президент Джордж Буш с председателя на Европейската комисия Романо Проди и испанския премиер Хосе Мария Аснар.