Другият кандидат в изборите - президентът Жак Ширак, осъди екстремизма, който петни честа на Франция.

Пред повече от 20 000 души край Париж, Ширак сравни Льо Пен с предателите от пронацисткия режим във Виши през 1940 г. Ширак подложи на остра критика предложенията на лидера на крайната десница Франция да излезе от Европейския съюз и да се откаже от еврото.

На митинга си в Марсилия Льо Пен събра около 3 000 души и обеща на 5 май още по-голяма изненада, отколкото в първия тур на президентските избори. Той изрази надежда да събере 51% от гласовете. Льо Пен обвини Ширак в машинации за отстраняване на кандидата на социалистите Лионел Жоспен в първия тур. Митингът на Льо Пен в Марсилия премина под засилена полицейска охрана, за да се избегнат сблъсъци с организираната по същото време в града контрадемонстрация на леви организации.

Според последните проучвания на общественото мнение, публикувани днес във вестник "Фигаро", между 75% и 82% на сто от французите ще подкрепят Ширак във втория тур. За Льо Пен ще гласуват от 18% до 25% от гласоподавателите, сочи сондажът на института "Ипсос".

Междувременно, двама адвокати от Париж поискаха от Европейския съд по правата на човека в Страсбург да отмени решението на френския Конституционен съвет, с което се дава право на крайнодесния лидер Жан-Мари льо Пен да се кандидатира за президент. Двамата настояват Европейският съд по правата на човека да признае, че решението на Конституционния съвет противоречи на чл. 17 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. В много области, твърдят двамата ищци, предизборната програма на Льо Пен не съответства на принципите на Европейската конвенция за защита на човешките права и основните свободи или направо предвижда потъпкване на правата, предоставени в този международен договор.