Все още не е насрочена дата за новия процес срещу шестимата български обвиняеми в Триполи. Това обяви външният министър Соломон Паси, който в петък заминава за Либия.
"Великден е много добър повод да погледнем на случая от другата му страна - откъм страданието на либийските деца", заяви Паси след среща с посланика на Джамахирията у нас. Министърът определи предстоящото си пътуване до Либия като "символично".

Първата спирка на Паси ще е Бенгази. На връх Разпети петък той ще отиде в болницата, където преди повече от 3 години почти 400 деца са били заразени с вируса на СПИН и ще им занесе играчки и лакомства. Самият Великден Паси ще прекара с шестимата обвинени българи. За тях, от София, са подготвили козунаци и великденски яйца. След срещата си с Фарадж Джибрил Паси не пожела да каже има ли ново прокурорско разследване по СПИН-скандала. Делото върви под пълна пара, заяви единствено той.

Според него, "до този момент делото се развива сравнително добре, но не трябва да си поставяме свръхочаквания".
По думите на Паси, той още нямал уговорена среща със сина на Кадафи, Сейф ал-Ислам, който е наблюдател на делото срещу българите.


Международната фондация "Кадафи" приветства посещението на българския външен министър Соломон Паси в Либия, предаде "Ройтерс". Програмата на министъра включва и визита в детската болница в Бенгази. "Това е много добра крачка към вникване в същината на трагедията", каза говорителят на благотворителния отдел на фондацията, Мохамед Исмаил. Той добави, че очаква процесът срещу шестимата българи скоро да бъде възобновен и че е настроен "много оптимистично" за съдбата на обвиняемите.