Съдът в Асеновград отказа да освободи от ареста Кирил Рашков. Популярният като Цар Киро ромски бос ще остане зад решетките поне до старта на делото срещу него, което е насрочено за 23 януари догодина. Рашков е обвинен за заплаха за убийство срещу комшията си от Катуница Веселин Христев.

Съдът не уважи молбата на Рашков да бъде пуснат на свобода, заради влошеното му здраве. Изненадващо днес към защитата на ромския лидер се присъедини адвокат Хари Харалампиев, който преди години защитаваше българските медици в Либия. Макар и хронично болен, Кирил Рашков остава зад решетките, тъй като има опасност да се укрие. Районният прокурор Калян Димитров каза, че е удовлетворен от решението

„Браво! Това е едно добро начало! Браво", коментира Райна Толева, майка на починалия Павел от Катуница.

Събралите се хора пред съда скандираха: „Няма да забравим, няма да простим!".

Списъкът със заболявания на Рашков е дълъг - захарен диабет, два инфаркта, възпаление на отделителната система, бъбречна недостатъчност, високо кръвно налягане и артериална дистрофия.

Въпреки това, експертите са категорични, че може да се лекува в затвора. Новият адвокат на Рашков Хари Харалампиев ги обвини, че действат под давлението на пристрастното обществено мнение, което, по думите му, наподобявало лека жена.

„Понеже е Кирил Рашков, затова толкова внимателно подхождат експертите: сакън да не кажат нещо по-значимо и по-съществено”, каза адвокат Хари Харалампиев.

Синът на Рашков – Ангел, също смята, че експертизата е изготвена под натиск. „Притеснявам се, щото е прекарал два инфаркта и има опасност от трети", каза Костадинка Рашкова, съпруга на Кирил Рашков.

На излизане Рашкови отново бяха освиркани.