В Пловдивско са регистрирани 259 малки обекти за дестилиране. В тях почти всяко семейство от селата вари домашната си ракия. От догодина тя ще се облага с акциз така - 2, 20 лева за литър - ако произвеждаш до 30 литра и двойно по-голям за повече.

Невена Минчева - собственик на малки казани – “С този акциз се посяга на най-бедните. Както правихме изчисления с клиентите, до 30 литра с акциза, с плода, с плащането на казаните, с дървата, труда изобщо не слагам, литърът излиза 8 лева. Това е просто много. И смешно. “

Гаврил Синапов - собственик на малки казани – “Какво лошо има да си свариш 20-30 литра ракия, да си я имаш вкъщи, да си наложиш сланинка, да си направиш туршия - ще дойде ред и на тези неща.”

Собствениците на малки казани са убедени, че заради акциза, хората ще започнат да изкореняват лозята си. И да варят ракия по мазета и тайни хижи. Което ще доведе до опасност от пожари и лош алкохол.

Ракията, наричана още радостта на народа, днес бе защитена с подписите и на млади, и на по-възрастни.

“Това е първо в бита на българина. От векове българинът си прави домашна ракия и домашно винце и смятам, че ще е добре да си остане, вместо да се правят нелегално.”