Кампанията е на bTV, "Дарик радио" и вестник "Стандарт". “В знак на съпричастност към съдбата на медиците в Либия, всички ние носим хартиени ленти с националния трибагреник. На тях е изписано "Не сте сами" - на български и английски език.” Лентите ще се разпространяват в центровете на големите градове, в хотелите, на граничните пунктове и в нашите мисии в чужбина.

На 30 и 31 декември всеки ще може да се снабди с лентите и от касите на големи супермаркети. Символите са вложени в четири поредни броя на вестник "Стандарт" от 27-ми до 30-ти декември.
Целта е в Новогодишната нощ, колкото се може повече хора да ги носят на реверите си.

Около 200-300 души се очаква да се включат в мирния протест в подкрепа на осъдените на смърт медицински сестри, организиран от българската общност във Великобритания.

Протестът ще се състои на 01 януари в 13:30 часа пред сградата на Българското посолство в Лондон, непосредствено след официалната церемония по вдигане на европейския флаг на пилона на посолството.

***

Служителите на рибното пристанище в Бургас няма да обработват кораби под либийски флаг до справедливото разрешаване на проблема с осъдените на смърт наши медици. От ръководството на пристанището призовават и други портове в страната да се присъединят към тяхната инициатива.

Решението за отказа за обработка на кораби под либийски флаг е взето от Акционерното дружество на порта. Така от рибното пристанище искат да покажат съпричастността си към нашите медици и да се обявят срещу несправедливите присъди.

Стоян Момчев-Изп.директор на Рибно пристанище-Бургас: "Просто искахме по някакъв начин да отразим нашето отношение като българи и нашата съпричастност.Не може така без нищо и то български граждани в чужбина и да останат без подкрепа."

От рибното пристанище уточниха, че инициативата не е насочена срещу гражданите на арабската държава.Те изразиха съчувствие към семействата, пострадали от СПИН -епидемията, но смятат, че като българи са длъжни да изразят своето отношение. За това са готови да приемат и бъдещите икономически загуби.

Стоян Момчев: "При положение, че отказваме да ги обработваме, това означава, че ние се лишаваме от едни бъдещи приходи.Това си е наше решение."

В момента на Рибното пристанище работят над 150 души. Всички те се присъединяват към инициативата в подкрепа на българските медицински сестри. Община Бургас също се включи в кампанията "Не сте сами". Създадена е организация за разпространението на 10 000 протестни ленти.