В инфекциозна клиника в Пловдив лекуват пациенти при нечовешки условия.За това ни сигнализира млада майка от Асеновград,която е престояла близо шест дни в клиниката заедно с детето си. По думите й, в клиниката се приемат пациенти в стаи с рушащи се стени и тавани и без топла вода.

Преди десетина дни Захарина Радушева  постъпва в инфекциозна клиника в Пловдив заедно с  едногодишното си дете, което е с  повръщане и разстройство.

Младата майка остава ужасена от обстановката

„Въртоците на топлата вода и на душа и на мивката ги няма, липсват. Просто условията са ужасни, не може човек да се изкъпе в банята, а детето изобщо. За шестте дни, които прекарахме там, подът се избърса три пъти”, разказа Захарина.

Наш екип отиде на проверка в болницата заедно със служители на здравната инспекция. В стаята,където е лежала младата майка ситуацията е наистина трагична, прозорците са счупени,една от стените може да рухне всеки момент заради течове.

От клиниката заявиха, че знаят за състоянието на помещенията, но нямат пари за ремонт, тъй като парите от пътеките отиват предимно за лекарства.

„Разбира се че са нископлатени, не се калкулира нито лекарският, нито сестринският труд. Една пътека тетанус например струва 400 лева, а болният лежи четири месеца, той само вода да пие само през тези месеци не можа да покрие тези 400 лева”, коментира професор Стойчева, началник Инфекциозна клиника Пловдив.

Обяснението на ръководството на болницата е в липсата на персонал

„Нали знаете какво е да се измият 22 тоалетни, всеки ден да се измият 22 тоалетни, майките искат да бъдат придружители, но част от тях не ни съдействат.

Вкъщи кой мие тоалетните, искаме малко помощ

знаете, че персоналът е редуциран максимално”, каза професор Стойчева. Инспектори от ХЕИ трябва по закон да извършват един път в годината  основна проверка. На практика обаче проверките са ежедневни.

„Назад в годините ние сме връчили 18 предписания за  извършване на текущ и основен ремонт на блоковете. Разбира се поради липса на средства основни ремонти са правени много по-рядко доктор, но са правени”, коментира Ели Кунчева, началник отдел Противоепидемичен контрол,Регионална здравна инспекция-Пловдив.

Инспекторите няма как и за затворят клиниката

защото заразно болните  ще останат на улицата. Въпреки мизерната обстановка обаче проверките показват, че се спазва противоепидемичния режим и няма вътреболнични инфекции.
От ръководството на клиника заявиха,че е плануван ремонт на втори блок, но не се знае докъде ще стигнат средствата. Те помолиха за помощ местния бизнес, тъй като никой не застрахован от постъпване в подобна болница.