Случаят "Белнейски" е основна тема и за предаването "Код: Криминално" по PRO.BG тази вечер.  С разнищването на историята около смъртта на двете сестри се заеха Мариета Николаева и операторът Дамян Гюров.

Пазарджик, 27 януари 2006 година. Росица и Христина излизат от дома си. За последен път.

„Тръгнаха весели, засмени, че ще ходят на дискотека, първата, за която попитаха да отидат за толкова време”, спомня си майката на момичетата Фани Белнейска.

Около полунощ, пред заведение „Болид” се разделят със своите приятелки. Не споменават за евентуални други планове за вечерта. Не се качват на последния тролей, който трябва да ги прибере у дома...

Най-вероятно двете се качват в автомобил, с обещанието да бъдат закарани до тях. В последствие планът се променя. В онзи момент се случва нещо непредвидено, анализират разследващите. Убиецът освирепява, става агресивен и жесток.

„Най-вероятно е имало душене, удари с  тъп предмет…”, смята Жоро Стоицев - бивш директор на РДВР Пазарджик, ръководил разследването на двойното убийство.

„Убити са, за да не проговорят. Смъртта на едната е настъпила случайно, а другата е била убита, за да не проговори с кой е била другата сестра”, допълва следователят по делото Веселин Мартински.

Предполага се, че първо е убита Росица. След това яростта застига и по-малката - Христина. До скоро се търсеше къщата, където се е случило това. Не се изключва и вероятността престъплението да е извършено в автомобил. Полумъртви, момичетата са закарани в безлюдната местност Грамадите между Пещера и Брацигово. Извършителите инсценират
изнасилване. Прибягват и до подръчни средства….

Стотици са привикани за разпит в полицията за броени дни. Първо са проверени осъжданите за изнасилване.

„Лазар Колев отговаряше напълно на един психопрофил, който беше изготвен и беше един от първите, които беше проверен”, разказва Жоро Стоицев.  

Тогава Лазар има алиби. Във фаталната вечер бил в дома на приятелката си. Тя и близките й потвърждават това. Разследването на двойното убийство зацикля. Експертизите се бавят с години. Откритият в тялото на момичетата биологичен материал е определен като общ - т.е. може да се посочи родовата принадлежност на извършителя, но не и конкретното лице. Междувременно Лазар Колев отново се сблъсква със закона. Два месеца след убийството на Белнейски, прави грабеж на мобилен телефон.   

През 2008 г., случаят е възложен на Националното следствие. При ревизията на делото е открит съществен пропуск, който се оказва ключът към разплитането на убийството.  

„Беше извършено изследване на изрезките на ноктите, които са взети при аутопсията им и под ноктите на едно от момичетата бе открит генетичен материал от Лазар Колев”, обяснява Веселин Мартински.  

Откритият генетичен материал под ноктите на Росица съвпада с този, намерен в тялото на Христина при първата експертиза. Експертите са категорични - ДНК профилът е на Лазар Колев. Неговият генетичен материал е в базата данни, тъй като е осъждан за изнасилване. Той е на 29 години. Има три присъди зад гърба си. Описват го като затворен, саможив и първосигнален.

Алибито на Лазар за фаталната нощ също се оказва фалшиво. При разпит пред съдия, приятелката му и близките й, признават, че са излъгали. Затова са получили 200 лева от Лазар.      

Едно е сигурно, засега. Лазар Колев е един от последните видели живи сестрите Белнейски. Дали обаче разследващите ще намерят връзка между тази тяхна последна среща и смъртта им, предстои да разберем.

„ДНК-то е най-силното доказателство в съда, то е равносилно на отпечатъка и строго индивидуално. Това, действително е едно от най-сериозните доказателства”, коментира в студиото на предаването „Тази сутрин” репортерът Мариета Николаева. Целия разговор можете да чуете в прикачения видеофайл. 

Кой уби сестрите Белнейски? Първия разказ на пастира, който открива телата на двете момичета, можете да гледате днес от 23 ч. по PRO.BG.