От понеделник в бюрата по труда ще започне нова кампания за набиране на медицински сестри, пекари, продавачи, месари и хора, които имат опит в грижите за коне. Горната възрастова граница за медицинските сестри е 35 години. Задължително е кандидатите да владеят немски език. Месечната заплата стига до 1 900 евро. Търсят се операционни и детски медицински сестри.
До средата на май документи ще приемат бюрата по труда по местоживеене. През тази година 123 души са получили трудови договори в Германия.

В момента службата за трудово посредничаство в Бон провежда в София конкурс за компютърни специалисти. Германия издава петгодишни зелени карти на български компютърни специалисти от 2000 година. До март тази година германски фирми са предложили 357 работни места за българи. Миналата година са заминали осем души. До настоящия конкурс са допуснати 31 кандидати. Основно изискване е владеенето на немски език.

Клаус Шулдес от Централна служба за трудово посредничаство в Бон добавя, че е необходимо съответното специално или висше образование, професионален опит като специалистите могат директно да създадат свой профил в базата данни на службата.

Подробната информация за всички възможности - уеб дизайнери, системни оператори, програмисти и други - е публикувана в интернет. Регистрационните формуляри също.
Интервюта в София се провеждат веднъж годишно. По време на събеседването се преценява предимно комуникативността. Професионалните умения са тема на срещата с работодателя. Зелена карта и договор получават обикновено кандидатите под 40-годишна възраст.