Силистренските театрали посвещават постановката на 1900-та годишнина от основаването на Дуростoрум-Дръстър-Силистра.

Действието ни пренася на различни места в българските и ромейските земи - Велики Преслав, манастира „Св. Пантелеймон, в Дръстър и Константинопол, в императорския дворец.

Иван Самоковлиев - актьор, в ролята на цар Симеон Велики: „Особено удоволствие е да се играе такъв вид театър въобще, защото историческите пиеси, историческата тема малко се позабрави -някак си изгубихме самочувствие като нация малко като че ли се поразклатихме."

Сценографията е дело на Виолета Радкова и Елена Александрова. Този тандем придава на целия спектакъл пищност и достоверност, каквато по икономически съображения повечето театри в страната избягват.

Стефан Стайчев -директор на ДТ „Сава Доброплодни"- Силистра, постановчик на пиесата: „Който види спектакъла, ще бъде действително невероятно изненадан от тази историческа изложба на най-различни костюми, автентично направени .Смея да кажа, че от промените до сега, това са вече около 20 години, на сцената на български театър не се е появил спектакъл с такава претенция."

Спектакълът „Златният век" е коледния подарък на силистренци, чийто град-крепост -Дръстър е бил убежище на Симеон Велики.