Щом разпространеният в Гърция вирус не е грипен, значи заразяването не става по въздушно-капков път. Лабораторните изследвания показват, че става въпрос за ентеровирус. Все още се уточнява дали това е кахзаки.

Заразяването при ентеровирусите става чрез мръсна храна и ръце. Затова лекарите отново припомнят, че е важно да се спазва добра лична хигиена. Епидемиолозите препоръчват плодовете и зеленчуците да бъдат измивани добре и да се купуват хранителни продукти само от регламентирани търговци.

Пет са новозаболелите пациенти в Гърция. Няма нови смъртни случаи, нито пациенти с тежки усложнения. Според епидемиолозите заразата преминава. Затова от българското здравно министерство са на мнение, че не се налага да бъде ограничавано пътуването в Гърция.

Вирусолози от Националния център по заразни и паразитни болести ще дежурят и през великденските празници.

Днес гръцките власти прекратиха състоянието на тревога заради появата на вируса. Преди три дни всички учебни заведения в южната ни съседка бяха затворени, за да не се допуска разпространение на вируса. През последното денонощие броят на новите случаи рязко е спаднал.