Около 150 пункта по второкласните и третокласните пътища ще бъдат оборудвани с електронни броячи на трафика, съобщи днес Лазар Лазаров, член на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура".

Инвестицията е на стойност около 2,5 млн. лева, като средствата ще се осигурят по линия на техническата помощ към ОП "Регионално развитие". Досега данните за трафика са обработвани ръчно.

Според Лазаров се очаква през идната година да има избран изпълнител на проекта за електронните броячи. Той припомни, че с пари от Световната банка ще се финансира изграждането на 58 пункта с такива броячи и по първокласните пътища и магистралите. Сумата по проекта е на стойност между 1,5 и 1,6 млн. лева.

В момента по пътищата в страната има 117 главни преброителни пунктове, в които работят около 500 души и отчитат трафика всяка година. На всеки пет години трафикът се измерва на 2800 допълнителни пункта, обясни още Лазаров. С изграждането на новите пунктове този ангажимент на поддържащите фирми ще отпадне.

Плановете на пътната агенция предвиждат още с пари по техническата помощ да се повиши квалификацията на служителите й в Европа и да се използват за подготовка на проекти за еврофинансиране за следващия програмен период от 2014 година.  

Днес в агенцията бяха подписани три договора по втория етап на оперативната програма за рехабилитация на 58,9 километра пътни отсечки от националната пътна мрежа. Отсечките са били ремонтирани преди повече от 30 години. Общата стойност на договорите е 25 млн. лева без ДДС.