Освободената вчера председателка на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова събира багажа си, макар да не е видяла заповедта за уволнение. Тя отрича официалния мотив на министър Божидар Димитров, че я освобождава заради нелоялно отношение към държавата. Още по темата от Рада Домусчиева.

Министерският съвет не пише мотиви, когато освобождава служителите си, но в случая ресорният министър на Райна Манджукова Божидар Димитров твърди, че я освобождава заради нелоялно отношение към държавата.

"Отричам, защото истинската причина, поради която съм уволнена, е, че имах неблагоразумието да кажа, че няма координация между държавните институции. Това не е говорене срещу държавата”, каза Райна Манджукова.

Открихме министър Божидар Димитров за коментар по телефона във Виена:

- Именно работата на госпожа Манджукова е да осъществи координацията между министерствата и българите в чужбина, между тях и МВР, ДАНС.
- Съжалявате ли, че я назначихте?
- В един момент започнах да съжалявам, защото и тя не крие, че няколко пъти й правих забележка да внимава и да спре да се държи като опозиционен журналист

Репликата на Манджукова е от среща с българи в Чехия, на която присъствала и председателят на парламента Цецка Цачева. Тя, по думите на Манджукова, се заканила, че поведението й ще стане достояние на най-високо място.

"Не е телевизионно това, което ще ви кажа, но аз ги подразних с това, че аз знам и мога, а г-жа Цачева отиде неподготвена на срещата, хората ме харесваха, излизаха да ме посрещнат, целуваха ме, радваха ми се, това е ниво, на което аз не искам да говоря”, допълни Райна Манджукова.

Днес в парламента Цецка Цачева отказа коментар по случая.