43 % от новорегистрираните случаи са млади хора. Половината от тях са открити от кабинетите за анонимно и безплатно изследване за СПИН. Запазва се неблагоприятната за страната тенденция да се заразяват млади хора като тази година долната възрастова граница падна до 16 години.

Заразата с вируса на СПИН не може да се предаде от серопозитивен на здрав човек, ако те се хранят с общи прибори, пият от една чаша, използват общи предмети от бита. Във нормалното човешко общуване, в битово общуване с хората, живеещи с ХИВ и СПИН, никой не може да се зарази.

Тази година съвместната инициатива има за цел да повиши информираността на широката общественост и в частност на младите хора в България за начините, по които човек може и не може да се инфектира с ХИВ.

Изследване на "Евробарометър" сочи, че България е с най-ниска степен на информираност на населението за начините, по които не може да се предаде инфекцията. Затова целта на кампанията е да се даде коректна информация за вируса на СПИН и да се ограничи разпространението му. Световният ден за борба с болестта България ще отбележи на 1 декември.