Напрежението на тока може да се провери и с най-евтиния "мултицет". Можете да си закачите такъв уред и за постоянно. Въпросът е, че получите ли погрешка високоволтов ток - нямате време да реагирате и да изключите уредите.

В обратния случай - когато получавате ток под стандартните 220 волта, работа може да свърши устройство със "стабилизатор на напрежението". Стабилизаторите сега може да излязат на мода, но не са от най-евтините уреди. В магазините се продават и разклонители с филтър срещу пикове в захранването.

Обикновеният бушон не пази от високо напрежение. Добре е обаче да не е поправен с жичка или пирон. Защото когато изгори първият уред предпазителят все пак може да и сработи, с което ще ограничи понататъшните поражения. В тази сложна ситуация единствената утеха е, че дори професионалистите понякога оплитат жиците.

Ако не сте доволни от тока вкъщи и поискате проверка на качеството му, Енергото е длъжно да започне проверката до три дни.

***

Неподдържан трафопост и ниско напрежение в частни домове, бяха първите констатации на представителите на Държавната комисия за водно и енергийно регулиране. Четирима представители днес започнаха проверка на качеството на подаваната електроенергия и на съоръженията на електроразпределителното дружество в Шумен, което е собственост на Е.ОН България. Ще бъдат проверени всички селища в областта, които са имали проблеми с електричеството. Експертите ще следят за качеството на електрическата енергия, нивото на напрежението и за състоянието на електрическите съоръжения.