Новината, че ООН вече има главен преговарящ при евентуален контакт с извънземни се оказа вестникарска измислица. Каква е истината за "космическия" гаф и коя е набедената за "извънземен" посланик, разказва Борислав Лазаров:

Проф. Мазлан Отман е директор на Службата по космически въпроси на ООН. Британски жълт вестник пусна клюката, че тя ще бъде избрана за "земен посланик" в случай на контакт с извънземни. Рада Попова е имала честта да работи заедно с именитата професорка по време на своя стаж в службата на ООН.

"Самата проф. Отман е заявила, че все повече се увеличава вероятността хората да имат контакт с извънземни цивилизации и затова трябва да сме готови да имаме координирана реакция при такава връзка. И след като тя го е казала, британската преса вади думите й от контекста и казва, че тя ще е такъв посланик”, разказа Рада Попова.

Не успяхме да се свържем с проф. Отман, защото тя се подготвя за утрешния си доклад пред научен конгрес в Прага. Но колеги на професорката смятат, че човечеството сериозно трябва да се подготви за евентуалния контакт с космически братя по разум.

"Барак Обама в едно от изказванията си през пролетта на миналата година казва: "Човечеството трябва да се подготви за евентуален контакт с извънземен разум, а тази година Медведев - президентът на Русия, намекна в едно от изказванията си пред Руската академия на науките, че тя трябва да активизира своето търсене на живот във Вселената и да работи по подготовката за такъв контакт”, заяви д-р Лъчезар Филипов.

По-добре вярвайте, че извънземните съществуват, отколкото на жълти вестници, съветват учените.