Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг успокои, че взривът в Манхатън не е терористичен акт. Експлозията стана в офис-сграда, където  има и училище. Близо петдесет души са пострадали от взрива, някои от тях са в тежко състояние.

Причина за мощната експлозия вероятно са складирани в сградата химически вещества. Първоначалната версия сочеше, че взривът е причинен от парен котел. Полицията побърза да я оповести, за да разсее всякакви страхове, че островът отново е обект на терористично нападение. Също както на 11 септември, стотици полицаи и пожарникари се втурнали към сградата на 19-а улица в квартала "Челси" на острова. Всички обитатели са били евакуирани много бързо. В осеметажното здание са се помещавали офиси на компании и техническо училище.

Директор на компания, която се помещавала на първите етажи, твърди, че имало две експлозии. Първата го повдигнала от стола, а втората буквално го изхвърлила. Имало разрушени стени и много счупени прозорци.

Над сто пожарникари са били изпратени на мястото на инцидента. Те са извадили изпод развалините повечето пострадали . Говорител на противопожарната служба подчерта, че няма признаци взривът да е бил умишлено планиран.