Днес НДСВ внесе в Софийския градски съд документите си за регистрация на партията. Движението ще подкрепи на балотажа независимия кандидат за кмет на град Русе Гено Генов. Зад него застанаха още БСП и ДПС. За балотажа в Благоевград НДСВ не подкрепя друг кандат. На първия тур бе издигната кандидатурата на Николай Маврудиев, той обаче отпадна от надпреварата.

Позицията на НДСВ за балотажа в Русе и Благоевград разпространи пресцентърът на движението. В информацията не се посочва кой и кога е взел решението. Депутатите се изненадаха, а членовете на Политическия съвет на партията дадоха различни отговори.

"Не съм се занимавала с този въпрос, тъй като регион Варна е много голям", каза Анелия Атанасова, депутат от НДСВ.

"Чух за някакво съобщение на пресцентъра, не знам от кого е дошло и не коментирам", заяви Явор Милушев.

Членът на политическия съвет, Владимир Дончев заяви, че не е присъствал на заседание по тези въпроси. Според друг член - Снежана Гроздилова - решението е на Политическия съвет. Веселин Близнаков пък се връща от чужбина и не следи кметските избори. Председателят на Контролния съвет на партията твърди, че подкрепата е на парламентарната група.


Според Заместник-председателя на партията Даниел Вълчев, решението е взето на Политически съвет още в петък.

Въпреки, че тогава не беше известно дали ще има балотаж и кои ще са конкурентите, от НДСВ успели да предвидят. "Ние имаме тази склонност да виждаме нещата в известна перспектива", каза Вълчев.