Генералът е най-високопоставеният сръбски военен, който ще застане пред съда. Драголюб Ойданич е обвиняем по делото срещу бившия президент Слободан Милошевич. 60-годишният генерал е обвинен в извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на Косовския конфликт в периода преди началото и по време на бомбардировките на НАТО срещу Югославия. Ойданич е първият от шестимата сърби, обвинени от трибунала в Хага, които обявиха, че ще се предадат доброволно след призива на Югославското правителство. Генералът ще застане пред съда в най-скоро време. Освен него остават още повече от 20 лица, които трябва да бъдат арестувани и предадени в Хага от сръбските власти.


Генерал Драголюб Ойданич замина рано тази сутрин за Хага, с редовен полет на югославските авиолинии. Той е придружен от съпругата си и от адвокат. Преди да се качи в самолета, Ойданич заяви пред журналистите на летището, че "се чувства като всеки герой". Той добави, че правителството е поело задължението да даде гаранции пред Трибунала да може да се защитава на свобода.
"Поздравявам ви и ви желая много щастие, на вас и на сръбския народ. Останете единни", каза още генералът.

Ойданич бе близък сътрудник на бившия президент на Сърбия и на Югославия Слободан Милошевич. В списъка има общо 23 сърби, някои от които не са югославски граждани.