Тъй като от Нова година застраховката ще важи и в Европа, се налага Гаранционният фонд "Гражданска отговорност" да разполага с повече пари. От Брюксел настояват за поне десет милиона евро, при сегашни седем милиона.

Присъединявайки се в Европейския съюз е възможно размерът на обезщетенията предизвикани от незастрахованите да се увеличи значително и фондът трябва да има необходимите налични суми.
Всичко това рефлектира върху потребителя. Най-евтината полица ще поскъпне с десет на сто или около седем лева. Някои от компаниите калкулират и по-голямо поскъпване.

Увеличавайки с 10 – 20% цените. В момента полицата движи между 80 и 100 лева. Други се подготвят още да направят това. В Еврозоната средната цена на задължителната полица е 270 евро.

Водачи сигнализираха в bTV, че един от големите застрахователи у нас продава полици на старите си цени, като предупреждава, че след Нова година, когато се обявят новите цени ще има доплащане. Комисията за финансов надзор обяви, че няма да толерира такава практика и ще санкционира всеки един от застрахователите.
Ако обаче все пак попаднете на такъв застраховател, можете да поискате анулиране на полицата, връщане на парите от премията за оставащия период и да подадете жалба в комисията.