Венецуелският президент Уго Чавес заяви, че е завършил в Куба първия етап от химиотерапията за лечение на заболяването му от рак и се готви за втора фаза, която да премахне риска от злокачествени клетки, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Чавес каза в телефонен разговор, предаван на живо по държавната телевизия, че първият етап от лечението е преминал успешно и че е качил килограми. Той заяви, че му предстои втори цикъл химиотерапия. Не е ясно кога ще започне следващата фаза.

Това е първото предавано по телевизията обръщение на президента към нацията, откакто той замина за Куба миналата събота, за да започне химиотерапия.

56-годишният Чавес беше опериран от тумор през юни в Куба. Той каза, че усеща "воля за живот, която извира като вулкан" от него. Президентът оприличи химиотерапията на бомбардировка. "Това е бомбата срещу болестта", каза той. Чавес заяви, че венецуелският външен министър Николас Мадуро Морос е при него в Куба. Той похвали работата на своите сътрудници и каза, че обсъжда с тях различни въпроси, включително петролната промишленост на Венецуела.

Типично в свой стил Чавес запя песен в телефонния разговор и си поговори с някои от присъстващите на предаваната по телевизията среща, на която вицепрезидентът Елиас Хауа Милано изнесе реч.