"Не само за имиджа на България, но и за нейното бъдеще през следващите няколко месеца нашето присъствие тук е много важно", каза министър-председателят през последния ден от работното си посещение.

"Подкрепата, която американският президент ни оказа с изказванията си, оценките, които той и държавният секретар Колин Пауъл направиха, показват, че нашите усилия са разбрани". Така отговори премиерът на въпроса дали се чувства по-спокоен за кандидатурата на България за членство в НАТО. Той посочи, че срещата с Буш е надхвърлила очакванията му, защото вместо протоколно, е протекла в оживен диалог. Президентът се интересувал от етническата тема, икономическото и политическото развитие на България, подготовката на въоръжените сили и отношенията със съседите.

Темата за корупцията е била повдигната по време на дискусията в института "Брукингс", в която участва и българският премиер. Симеон Сакскобургготски и администраторът на американската Агенция за международно развитие, Андрю Нациос, подписаха споразумение за сътрудничество в нова инициатива, наречена "отворено правителство",  за повишаване ефективността в борбата с корупцията у нас. Тригодишната програма е на стойност 6,8 милиона долара и предвижда България да получи пари, техническа помощ и обучение.