Да бъде създадено дясноцентристко обединение, но без участието на ГЕРБ за предстоящите президентски избори, предложи лидерът на СДС Мартин Димитров в предаването „Тази сутрин”.

“Моето желание е Синята коалиция да има свой собствен кандидат за президент, различен от този на ГЕРБ”, сподели Мартин Димитров. Всичко, което се случва в България показва, че страната ни няма как да достигне средно европейския стандарт на живот, припомни той. Според него разликата между нас и средния европейския стандарт в момента се увеличава.

Обединението може да е по-широко от Синята коалиция в парламента, но мястото за разговори с ГЕРБ се стесни, след като беше обявен техният кандидат за президент, обясни идеята си Димитров. По думите му личните отношения между ръководството на СДС и ГЕРБ са много добри, но имало различия в много принципни въпроси.

До момента обаче този въпрос не е обсъждан и няма решение на ръководството на СДС за начина на участие в президентските избори, обясни лидерът на партията. Димитров отхвърли обвинения, отправяни от "Атака" към сините, че пригласят на БСП в критиките към правителството. "Има принципни въпроси, които ние постоянно отправяме", обясни председателят на СДС.

Ако правителството има проблеми, правим ли услуга, ако си мълчим и казваме, че всичко е наред? Ние правим услуга на всички български граждани, защото прекомерното самочувствие води до големи бели, обясни той.

Според него има забавяне на реформи в страната, но как те ще се случат и с какви хора е ангажимент на правителството. Димитров обаче за пореден път настоя за оставката на министъра без портфейл Божидар Димитров.

"Това е човекът гаф в българската политика. Всеки следобед ходи да обяснява какво е казал сутринта. Той просто трябва да си подаде оставката. Поведението му показва лошо възпитание, но и други слабости - когато нямаш аргументи, започваш да обиждаш своите опоненти", обясни позицията си Мартин Димитров. Според него оставката на Божидар Димитров е нещо знаково, защото "той ни поставя в иронично, карикатурно положение спрямо нашите партньори в ЕС".   

Мартин Димитров се определи като добре сложен и висок, след като преди два дни Божидар Димитров го нарече "политически лилипут". Лидерът на СДС поиска оставката на министъра заради репликата му "шибан народ".