Тя трябва да установи фактите за израелската военна операция, при която загинаха десетки палестинци. Израелската страна настоява в комисията да влязат повече военни експерти и специалисти по сигурността, а не политици.

Снощи генералният секретар на ООН Кофи Анан отклони искането на Израел да отложи мисията за разследване на събитията в Дженин. В Израел вече пристигнаха върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността, Хавиер Солана, за срещи с палестинския лидер Ясер Арафат и израелски ръководители.

Днес шестима палестинци загинаха в ивицата Газа. Три четиринадесетгодишни деца бяха застреляни при опит да влязат в еврейско селище. Други трима палестинци загинаха при взрив в лагера Джабалия.

Все още се очаква развръзка на кризата с обсадените палестинци в църквата "Рождество" край Витлеем. Трима палестинци, сред които един тежко ранен от израелски снайперист, получиха разрешение да напуснат комплекса и бяха откарани в болница. Израелско-палестинските преговори за прекратяване на обсадата бяха възобновени днес следобед.