Продължават международните обществени реакции в защита на осъдената на смърт иранка по обвинение в прелюбодеяние. В близо 100 града по света се проведоха протестни шествия, което принуди Техеран да отложи изпълнението на наказанието.

Демонстрация имаше и в Рим пред посолството на Иран. Италия е особено обидена от случая, след като наскоро ирански вестник нарече Карла Бруни, френската първа дама, родом от Торино, "италианска проститутка". Бруни провокира гневните нападки, като публикува отворено писмо и заедно с редица други световни общественици се обяви в защита на една майка, вдовица, потърсила любовта и щастието.

"Тук сме, за да напомним на света, че една жена ще бъде убита с камъни. Подобно варварско наказание грози много други жени. Призовавме международната общност да обърне внимание, както на ядрената програма на Иран, така и на защитата на човешките права в страната”, заяви демонстрантът Ана Лазарин.

"Искаме всички демократични правителства да окажат външен натиск и да променим това, защото протестите в Иран обикновено биват потушавани в кръв”, разказва друг демонстрант - Рикардо Рационале.

43-годишната иранка Сакине Мохамади Ащиани трябва да бъде убита с камъни заради връзки с мъже преди и след смъртта на съпруга си. Иран замрази изпълнението на присъдата, докато съдът не се произнесе отново по случая. Прелюбодениянието, наред с още 4 престъпления като наркотрафик, убийство и вероотстъпничество се наказват от шериата със смърт.