Тези думи на премиера Симеон Сакскобургготски агенция "Асошиейтед прес" откроява в коментара си за неговата лекция пред американската фондация "Херитидж". Агенцията посочва, че София е смятана за една от страните-кандидатки, които вероятно ще получат покана да се присъединят към Алианса на срещата на организацията през ноември в Прага.

Българският военен принос ще помогне на европейските държави-членки на НАТО да намалят военното предимство, което САЩ имат в момента в Пакта, посочва Симеон Сакскобургготски в лекцията си във Вашингтон. "Асошиейтед прес" припомня, че България се е присъединила към антитерористичната коалиция веднага след атентатите от 11 септември и е предоставила въздушното си пространство за преминаването на съюзнически самолети. Макар да не бе част от НАТО, България въведе в сила клаузата на Алианса за колективна отбрана, което де факто я превърна в член на организацията, изтъква агенцията.

Програмата на българския премиер  във Вашингтон предвижда за днес среща с американския президент Джордж Буш. Тя е определена за 22.40 часа българско време. В нея ще участват държавният секретар на САЩ Колин Пауъл, съветничката на Буш по въпросите на националната сигурност Кондълиза Райс и Дан Фрийд, старши директор за Евразия в Съвета за национална сигурност. Сутринта, на работна закуска, Симеон Сакскобургготски ще разговаря с журналисти от няколко големи американски вестници, телевизионни канали и информационни агенции.