Дори и на празника, обаче, проблемите в българското образование остават на дневен ред. Щом се утвърди окончателният график на училищните програми за първия срок, в Пловдив започват проверки дали се спазва наредбата на Министъра на здравеопазването децата до 8 клас да нямат повече от 6 учебни часа на ден. Това съобщиха от градската хигиенна инспекция. Директори на училища може да бъдат глобявани до 500 лева.

До 12 октомври училищните директори трябва да предадат в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве окончателната програма за първия срок. В нея, по новата Наредба на Здравния министър, не се допуска децата до 8 клас да учат повече от 6 часа. Изключение се прави само за дните, в които се провеждат час на класа и свободно избираемите часове. Целта е децата да не се натоварват излишно и така да се опази здравето им.

Междувременно стана ясно, че след конгрес на Европейската Организация на педиатричните асоциации, медиците са изпратили Апел до правителствата на държавите в стария континент за активно опазване здравето на децата. У нас този апел е с адрес до всички Национални институции.