След обявяване на резултатите десетки хиляди французи в цялата страната демонстираха до ранна утрин срещу крайната десница.

На Площада на Бастилията в Париж, където обикновено се събират привържениците на социалистите, хиляди младежи скандираха "Ние сме деца на имигранти" и "Ф като фашисти и Н като нацисти". Аналогията е с инициалите "Национален фронт" на партията на Жан-Мари льо Пен. Самият той отрича каквато и да е връзка с фашизма. "Фашисти са онези, които оспорват резултатите от народния вот", коментира Льо Пен. "Социално съм от левицата, икономически съм от десницата, а национално съм французин", гордо заяви лидерът на "Националния фронт" след победата.

Партията бе създадена преди 30 години. В първите години на съществуването си тя едва събираше един процент от гласовете, а на първото си явяване на президентските избори през 1974 година Жан-Мари льо Пен не успя да спечели и толкова.
Бързият възход на "Националния фронт" се дължи на надигащото се недоволство на французите срещу вълната имигранти от бившите френски колонии. Високата безработица в началото на 90-те години още повече настрои французите срещу чужденците.
Жан-Мари льо Пен си позволява да изрече на висок глас онова, което много повече хора от неговите избиратели споделят негласно.

Крайнодесните в Европа приветстваха изборния успех, докато левите формации са ужасени. Еврокомисарят Нийл Кинък оцени изборния резултат, като мръсен камък в локвата на европейската политика.