Крайнодесният лидер Жан-Мари льо Пен изненадващо се класира за втория тур на президентските избори във Франция. На 5 май той ще се състезава със сегашния държавен глава Жак Ширак.
Сегашният президент Жак Ширак печели 19,67 на сто от гласовете, а лидерът на крайната десница Жан-Мари Льо Пен - 17,02 на сто.

Отпадналият от надпреварата премиер Лионел Жоспен,  заяви, че след втория тур ще се оттегли от политическия живот. Жоспен е разочарован от разделението на левицата и пое цялата отговорност за изборното поражение. Заедно с преминалия към центъра Жан-Пиер Шеванман и преминалите в крайно ляво избиратели, един общ кандидат на левицата можеше да събере между 22 и 25 процента. Троцкистите на Арлет Лагийе получиха близо 6 на сто от гласовете, а лидерът на комунистическата партия Робер Ю получи доверие от едва 2 процента и половина. Кандидатите на десницата Жак Ширак с 19.67 на сто, Франсоа Беру 6.89 и Ален Мадлен 3.92 получават общо 30 процента и половина - най-много от всички потритически течения. Заедно с гласовете на бившия си съратник Бруно Мегре, крайната десница бе кредитирана с бюлетините на една пета от избирателите. Мегре загърби враждата и призова симпатизантите си да гласуват на втория тур за Льо Пен.

Първите прогнози сочат, че на 5 май Жак Ширак ще спечели с над 78 на сто от гласовете.  

В изборите не са участвали близо 27 и половина процента от регистрираните избиратели. Това се оценява от експертите като рекордно ниска избирателна активност.

Избори имаше и в Унгария и в източната германска провинция Саксония.

Унгарският премиер, консерваторът Виктор Орбан призна поражението си в парламентарните избори вчера и поздрави съперника си от левоцентристката опозиция Петер Медеши. Социалистите и левите либерали от Съюза на свободните демократи печелят общо 198 депутатски мандата срещу 188 за консерваторите. Победителят Медеши е бивш финансов министър в правителството на социалистите, което управляваше преди Виктор Орбан да спечели през 1998 година.

Християндемократическият съюз победи във вчерашните избори за парламент на източногерманската провинция Саксония-Анхалт. По предварителни данни ХДС са получили 37 и половина процента от гласовете, социалдемократите - 18,7 процента и Партията на демократичния социализъм - 20,5 процента. Резултатите се определят като поражение за канцлера Шрьодер. Те са последната проверка преди общите избори в Германия през есента.