Възможно ли е да пробягаш 60 километра, без да си професионален спортист? Отговорът е да. Доказва го 23-годишният студент по фармация Андрей Стефанов. За амбицията му да участва в маратона на Ню Йорк ви разказахме преди седмица в bTV Новините.

Андрей бяга по 60 километра на ден от десет дни насам. Така реално младежът ще е пробягал 600 километра.

Смятам, че тази подготовка ме поставя доста близо до маратона. Не съм сигурен дали ще успея да се класирам в челните места, но поне мисля, че съм подготвен да го завърша, обясни самият Андрей. През април му предстои друго състезание, на която минималният пробег е 75 километра на ден. Смятам. Че мога да взимам 85-90 километра на ден, призна още той.  

Младежът е пример за това как когато волята и желанието помагат в постигането на нещо, пък било то и невъзможно.

"Гледам да не мисля много и само положителни мисли да са в главата ми, защото всяко съмнение ще ме накара да се откажа. Представям си целта, която е пред мен и гледам всяка обиколка да я правя сама за себе си, не да мисля за всичките 60 километра”, обяснява той.

Режимът на Андрей  от началото на тренировките е железен. Започва със загрявка, по време на тичането не яде месо, а само лека храна.

"Основно супи, пасирани, с нахут, соя, зеленчуци, броколи, картофи, моркови, спанак. Гледам да има разнообразие, за да му е вкусно”, обяснява Маруся Кръстева - доброволка, грижеща се за храната на Андрей.

От началото на интензивното тичане мъжът е стопил само един килограм. По време на петчасовото бягане пулсът му се движи в границите между 55-60 удара в минута. Стабилният пулс е трудно постижим дори за професионалните спортисти. Андрей казва, че го постига с медитация и релаксация.