Нова ДНК експертиза по делото Белнейски ще иска защитата на обвиняемия за смъртта на двете сестри Росица и Христина - Лазар Колев. В предаването „Тази сутрин” адвокат Марин Марковски определи изследването, което сочи Колев за извършител, като съмнително.

След четири години и половина разследване ДНК експертиза показва, че биологичен материал, намерен по телата на Росица и Христина Белнейски, е от обвиняемия Лазар Колев. Според изследването вероятността ДНК-то да е на друг човек е едно към 48 000 милиарда. Адвокатът на Лазар Колев Марин Марковски обаче твърди, че експертизата е съмнителна.

„Тази експертиза, която е правена две години след това, е след като са ходили материалите във Великобритания и Австрия. Една част от материалите не са се върнали, за други няма достатъчно материал, че да се направи... но най-реномираните институти не разполагат с лаборатории, нямат реактиви нямат апаратура.

Съгласете се че буди доза съмнение”, заяви Марин Марковски и добави „Аз мисля, че по това дело амбициите са надделели и не експертът да е грешил, а да му е подаден грешен биологичен материал. Това е най-лесното. Следователят няма да го направи, защото няма да събира фасове или косми, където спи Лазар. Но един погрешно подаден биологичен материал може да даде погрешно заключение”, смята адвокатът.

Когато делото влезе в съда и Лазар Колев застане на подсъдимата скамейка, неговата защита ще иска ново изследване на биологичния материал. Тази седмица Пловдивския апелативен съд трябва да реши дали обвиняемият да остане за постоянно в ареста.

Още миналата година bTV първа разказа, че доказателствата за убийството на сестрите Белнейски сочат към Лазар Колев. Припомняме ви, че още тогава Миролюба Бенатова разказа, че има две ДНК експертизи и втори човек, участник в убийството.

Възпитателното училище в Ракитово е първият дом за малкия нарушител на правилата Лазар. Когато попада там, той е в 6 клас. Влиза в детска педагогическа стая като скитник, който краде и диша лепило.

"Скромно, тихо момче. Наистина кротките крият нещо", коментира Георги Янушев, директор на възпитателното училище.

Без да е изключителен, Лазар Колев е създал достатъчно проблеми, за да бъде преждевременно прехвърлен в по-тежък интернат. От документите става ясно, че е хванат да разпространява транквиланти, бяга, изнудва майка си за пари и има хомосексуални изяви.

Домът в Славовица, който вече не съществува, не задържа Лазар за дълго. Той бяга и от там. За да прескочи границата. На 26 ноември 1997 година изнасилва 13-годишно непознато момиче, което съучастникът му заплашва и наранява с нож.