На днешното заседание на Висшия съдебен съвет Борис Велчев не внесе искане за сваляне на имунитета на някой от своите подчинени. Закани се обаче, това да се случи в най-скоро време: “Има някои технологии по изискване на ВСС. Трябва да се окомплектоват преписките, да има достатъчно данни. Трябва малко време, тъй като хората, които трябва да направят искането сега са по проверки“.

Досъдебни производства бяха образувани срещу заместник-районите прокурори на София - Петър Чалъмов и на Русе - Венелин Тодоров. Проверки текат и срещу други редови прокурори. Най-тежко се оказа положението в Районната прокуратура в София, където на прицел са още десетина прокурори: “Направили сме една група от вътрешни прокурори, които знаят къде и как да проверяват, имат информация. Надявам се до няколко дни тази проверка да приключи и мисля, че ще бъдат разкрити и други сериозни нарушения. На този етап е много смущаващо”.

“Едно от най-изненадващите неща, с които се сблъсквам е това нежелание, на който и да било, да признае нарушение. Очевидно в прокуратурата работят само ангели“, заяви още обвинител номер едно.

Борис Велчев допълни, че в момента прокуратурата не работи по сигнали за нарушения от страна на съдии и следователи.