Според данните на социолозите, само 46 000 от близо петте милиона българи на възраст между 15 и 60 години имат сериозни намерения и възможности да работят и пребивават в чужбина. От тях около 36 000 заявяват, че биха желали да работят и живеят в държави-членки на Европейския съюз.

Около 25% от потенциалните емигранти планират да заминат в рамките на една година, малко над 40% - през следващите 2-3 години и около една трета - в по-далечно бъдеще.
Според резултатите от изследването най-предпочитаните от българите държави са Испания и Германия.

***
Британският премиер Тони Блеър обяви, че подкрепя да бъде дадено право на работа в Обединеното кралство на гражданите на България и Румъния след приемането на техните страни в Европейския съюз през януари. Това пише британският вестник "Индипендънт".

Вестникът цитира речта на Блеър на годишния конгрес на профсъюзите. Премиерът намекна, че може да бъдат въведени някои краткосрочни ограничения, може би чрез временна система от разрешителни за работа.

Той обаче ясно показа решимостта си да отхвърли исканията за подход на "затворени врати" към двете страни. Блеър изтъкна икономическите изгоди от работниците имигранти, като подчерта, че те стимулират икономическия растеж с половин до 1% годишно. Според него няма убедителни аргументи за въвеждането на ограничения на правото на българи и румънци да работят във Великобритания.