Намирали ли сте парче метал или пластмаса в консерва, хляб или салам? Ако не - то шанса това да ви се случи оттук нататък е минимален. С въвеждането на новата система за анализ на риска и контрол върху производството на хранителни стоки, продукт с подобен проблем би трябвало никога да не стигне до вашата пазарска чанта.

Досега най-честият контрол се осъществяваше върху готовия продукт. Новата система обаче ще контролира всеки критичен етап от внасянето на суровината в завода за производство, до излизането и от кварталния магазин.

Според представители на Асоциацията на месопреработвателите, така производителят ще защитава имиджа си и ще гарантира качеството на своята продукция. Системата за контрол също, ще осигури и конкурентно-способност на българските производители в света.

Производители пък се надяват, че с въвеждането на новия контрол и с влизането на България в Европейския съюз, сивия сектор в производството на месни продукти ще излезе на яве.

Излизането на нелоялните производители от сивия сектор може да доведе и до покачване на цените. Цените на крайния продукт може да се повишат и заради разхода за новия контрол. Но за сметка на това, според хората от бранша, всяка стока, която напусне завода ще бъде 100% безопасна за консумация. А от това потребителя може само да спечели.