Мехмед Дикме заяви пред Би Ти Ви, че заради пламналата в страната епидемия ще бъдат уволнявани ветеринарни лекари и служители на министреството.

Според ветеринарите, една от причините за разпространението на болестта е имунизацията със старите ваксини.

Животните са ваксинирани с чешко лекарство, чийто срок е изтекъл през юни 2001 година. Макар разтворителят за него да е с годност още 2 години, комбинацията е неефективна, твърдят ветеринарите. Те получили устна заповед от регионалната служба да приключат имунизацията до септември, тъй като срокът бил удължен. Етикет с новата дата обаче ваксината няма.

"Рискът е голям, защото тя не действа. Плюс това август беше много топъл и даже, ако e в нормален срок, пак се получават пробиви, камо ли с изтекъл срок", казва д-р Георги Божиков - лицензиран ветеринарен лекар, с. Владая, с. Марчаево и Княжево.

Д-р Божиков вече шеста година отговаря за близо 500 прасета в Софийско. Според него и колегите му пламналата епидемия е могла да бъде предотвратена с годни лекарства.

"Все едно са си без ваксина. В район София има малко прасета, а в другите райони на България, където прасетата са с хиляди?! Това е направо престъпление", заявява д-р Божиков.
Лекарят е уведомил за случая земеделския министър на 4 октомври миналата година. Отговор от него досега няма.

Ваксинацията срещу чума през тази година ветеринарите правят с български препарати.