Пътешествието на двамата започна в 6 часа сутринта от метростанция “Рокауей” парк в квартала “Куинс”. Младежите Мат Грийн и Доналд Бадчевски се запознават в университета във Вирджиния и се оказва, че споделят една и съща страст - подземния транспорт. Именно тази страст към пътуванията ги кара да си набележат рекорда от 1998 година, когато други двама ентусиасти пътуват през всички метростанции в Ню Йорк за 25 часа и 11 минути. Мат и Доналд бяха твърдо убедени, че целта, която са си поставили, е постижима.

Ние с моя приятел наистина обичаме подземния транспорт. Освен това метрото е изключително важна част от Ню Йорк. Благодарение на него милионите жители на града пътуват лесно и бързо. Ние сме млади, ентусиазирани и вярваме в успеха си. Освен това този рекорд е един от най-евтините - на нас ни трябват само два долара за 24 часово пътуване.

Мат и Доналд ограничиха до минимум храната и напитките, за да не им се налага да губят време за ходене до тоалетната. Те се лишиха и от сън, защото всяко заспиване можеше да бъде фатално и да пропуснат някоя станция. Метрото в Ню Йорк е на повече от 100 години и има 468 спирки. На ден в него пътуват по четири и половина милиона жители и гости на Голямата ябълка.