Според управляващите, така се създава възможност за нормален политически диалог.

Депутатите отмениха Закона за досиетата по предложение на Владимир Дончев, с преходните и заключителни разпоредби на Закона за класифицираната информация. По думите на Дончев предложението е било добре обмислено и "не е плод на едно индивидуално хрумване".

Само трима представители на НДСВ гласуваха "против". Сред тях бе Диляна Грозданова. Тя не харесва отменения закон, но смята, "че обществото трябва да знае за тези документи на бившата Държавна сигурност и те не представляват държавна тайна".

Според приетия закон, архивите на бившата Държавна сигурност са секретни. С отмяната на Закона за досиетата отпада забраната за служители на днешните служби да заемат публични постове като министри, кметове, съдии.

Само ОДС бяха "против" и призоваха да се поправи Закона за досиетата, а не да се отменя. С разсекретяването на досиетата хората ще разберат и как са били ограбени, според бившия член на ДПС Осман Октай. Той даде пример с фирма на ДПС, ръководена от майор от Държавна сигурност, която през 1991 година поискала кредит от над един милион, а банката отпуснала заема още в същия ден и той не се връща.