От началото на гражданския контрол - обгазяване няма - това сочат данните от посещения на доброволни групи на полигона в Змейово.

В същото време станциите на екоинспекцията в Стара Загора отчитат завишени стойности на серен диоксид от началото на август. Досега концентрацията на вредния газ не е преминала допустимия праг. Въпреки това е подписан меморандум между Министерствата на екологията и енергетиката за редуциране на мощностите в комплекса „Марица -изток".

"Защото не се знае как ще се изпълнява този меморандум, тъкмо за това да има не просто Граждански контрол, а контрол засилен с добрата с точната експертиза, мисля, че най-доброто решение за в бъдеще"

Проверките от граждани на полигона ще продължат, въпреки уверенията на Министерство на отбраната, че там не се унищожава оръжие. Вече е стартирана и процедурата по сертифициране на военния обект, което означава, че там ще се вършат само строго регламентирани дейности, съобразени с опазването на екологията в региона.

Преди около два месеца имаше подобна среща в София, на която бяха поети ангажименти срещу обгазяването и замърсяването в района.Тогава бяха очертани шест конкретни мерки, които трябваше да бъдат предприети. На днешната среща ще бъде отчетено и анализирано изпълнението на ангажиментите.