Изборите в Русе бяха насрочени, защото бившият кмет Димитър Калчев зае министерски пост. Десет кандидати участваха в предизборната надпревара в града. Трима от тях са представители на политически партии. Другите седем кандидатури са издигнати от граждански комитети, като независими.
Проучванията сочат, че подкрепата на основните политически сили ще е решаваща за развръзката от частичните местни избори.

Според публикуваните в Русе социологически проучвания, с най-голяма обществена поддържка са независимите Гено Генов, предприемач и председател на областната структура на Български земеделски съюз "Александър Стамболийски 1899", зад когото застанаха БСП и левите партии в Русе; Елеонора Николова, адвокат, подкрепена от СДС и обединените за този случай десни политически сили; Володя Попов - сегашен и. д. кмет, който е подкрепен от ВМРО и електората на Жорж Ганчев.
Кметът на русенското село Красен, Георги Върбанов, е регистриран, като независим кандидат за кмет на Русе, но е подкрепен от обединени за случая замеделски сили: "БЗНС-Народен съюз", Б.З.Н.С. на Яни Янев, БЗНС на Георги Пинчев и Съюзът на репресираните.