Това е първият десант на значителен брой американски сухопътни сили на афганистанска земя. От Пентагона обявиха, че е започнала операция "Бърза свобода".

Досега край Кандахар са разположени 1 000 командоси.

През следващите 24 часа ще заемат позиции още няколокостотин морски пехотинци, които ще се прехвърлят с транспортни самолети "С-130".
Първоначалната информация гласеше, че командосите са завзели летището на Кандахар, но по-късно Пентагонът съобщи, че става въпрос за малко частно летище в близост до града.

Не бяха съобщени точните задачи на спецчастите, но според световните медии, те ще изградят база за операции в тила на талибаните. По време на десанта американската авиация е бомбардирала Кандахар няколко часа без прекъсване.

Северният съюз твърди, че командири на талибаните са започнали преговори за предаването на града. Те няма да участват в сраженията за Кандахар, но ще атакуват Хелманд - друг талибански бастион.

Идвайки от съседен Пакистан няколкостотин бойци от пущунската опозиция преминаха границата и превзеха близкия град Спин Болдак, изоставен от талибаните по нареждане на лидера им молла Омар. На север, в Кундуз, след кратки сражения и последните бойци на талибаните се предадоха в ръцете на Северния съюз.

Съобщава се за близо сто убити и от двете страни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!