За тази учебна година образователното министерство препоръча на училищата да осигуряват по два комплекта учебници на децата, за да не се налага да ги носят всеки ден. В силистренското училище "Отец Паисий" обаче няма достатъчно място за съхранение на учебниците. Затова ръководството му взема соломоновско решение.

Децата оставят учебниците по музика, изобразително изкуство, домашен бит и техника в училище. Учебните тетрадки по различните предмети също се съхраняват, както и всички необходими материали за работа в часовете. Някои от родителите обаче сами поискали децата им да връщат част от учебниците вкъщи, защото искат да имат представа какво правят децата им в училище.

От училище "Никола Вапцаров" в Силистра пък искат писмени гаранции от родителите, че ще пазят учебните комплекти.

Анелия Маркова се надява нейният третокласник Росен да носи все по-лека раница. "За мен е важно детето ми да носи по-лека раница и ако има някакъв вариант училището да направи така, че да има два комплекта учебници, за мен това е добър вариант. Не искам детето ми да се товари и след време да се окаже, че има някакво гръбначно изкривяване", казва майката.