Този полет е нает от ливанския гражданин д-р Сафи Харб,който живее и работи в София. Той разбрал от нашия посланик в Бейрут,че има българи,които все още не могат да се изтеглят от ливанската столица и предложил те да пътуват за негова сметка.
Д-р Сафи Харб: "Свързах се с мои приятели в България.Те заедно с менаджерите от “Хемус Еър” осигуриха самолет,който да прибере тези 107 българи."

Сред евакуираните има и такива,които са от най-тежко пострадалите населени места в Южен Ливан.
София Озейн: "Не спират да бомбардират, денонощно е. Няма мир,къщите са разрушени, всичко е изселено към околните села и просто е една паника между хората. Ние сме от вчера от 5 часа в посолството, ако може с последните хора,но още има българи, които не могат да стигнат до посолството, за да си дойдат."

Веднъж спасила се от най- застрашения район на военните действия, София е категорична, че ще остане със семейството си в България докато свърши войната.

София Озейн: "Народът е единен и като гледаме тези ужаси с деца и майки и гледаме просто да свърши тази война. Въобще религията няма нищо общо. Хората, които страдат и то майки и деца, които умират не е да речем между Израел и Ливан. Трябва да спре войната.Това е най-важното."

София, както и другите стотици избягали от войната, остават с тревогата си за случващото се там. Защото всички са оставили зад гърба си част от живота си, свои роднини, семейства, приятели.