Според него събитията от последните дни ще обединят ливанския народ и мюсюлманския свят. Вижте какво още каза специалистът пред Десислава Кръстева.

Според проф. Теофанов, ескалацията на ливанския конфликт трябва да се разглежда в контекста на ситуацията в Близкия изток - следствията от войната в Ирак, политиката на Иран, Сирия и масовите настроения на обществата в района. Военните действия само изострят обстановката.

проф. Цветан Теофанов: “В крайна сметка политиците ще вземат крайното решение. Военните действия само радикализират обществените настроения в арабския свят. Ако бъде унищожена Хамас, ще възникне друга подобна организация, други такива вече съществуват.”

Силата, която може да се намеси и да умиротвори региона са Съединените щати, но засега те се въздържат. Правителствата на арабските държави са единодушни по отношение на палестинския проблем, въпреки че някои разкритикуваха Хизбула.

Обикновените хора, масово недоволстват от израелските действия и хуманитарните последствия.
проф. Цветан Теофанов: “Проблемът произтича от позицията на Израел, от бойните действия, водени за политически цели. Събитията могат само да обединят ливанското общество, Ливан и арабските страни.”

Религиозните и социалните различия между различните слоеве на населението в момента не са съществени, защото трагедията засяга всеки, смята проф. Теофанов.

проф. Цветан Теофанов: “Много е трудно на населението на напусне, цените растат катастрофално - 40 пъти, 400 долара струва да избягаш. Животът на местното население е пряко застрашен. “

Смята се, че Сирия и Иран подкрепят във военно и финансово отношение Хизбула. От техните реакции и отношението към тях в известна степен ще зависи развитието на проблема. Техеран и Дамаск засега са със сдържани позиции.